Beleggen bij Mintos

Beleggen, voor mij klonk het altijd als iets voor oude mannetjes (no offense!). Op de sites waar ik graag rondsnuffel worden er diverse beleggingssites genoemd en word er vaak gezegd dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Doordat de meerderheid van deze sites het over Mintos heeft besloot ik om hier een gokje te gaan wagen.

Mintos is een peer-to-peer platform waarbij je anderen geld leent zonder dat hier een bank tussen zit. Omdat je het risico loopt om je geld te verliezen ligt de rente een stuk hoger dan dat je bij een bank zou ontvangen. Betekend dit dat de ander het bedrag direct van jou leent? Nee. Mintos is onderverdeeld in leningverstrekkers (loan originators/tussenpersoon) en investeerders. Diegene die een lening nodig heeft sluit deze rechtstreeks af bij de loan originators, welke de lening in stukjes aanbieden via Mintos. Mocht je er voor kiezen om in een lening te investeren dan bepaal je zelf met welk bedrag je dit doet. Over het algemeen zijn de meeste leningen die ik voorbij zie komen voor particulieren die bijvoorbeeld een nieuwe auto willen kopen, maar ook bedrijven die hun werkkapitaal uit willen breiden komen voorbij.

Bij Mintos kun je er voor kiezen om investeringen via de primaire markt of secundaire markt te doen. Via de primaire markt investeer je rechtstreeks bij de loan originator, via de secundaire markt kun je de investeringen van een ander overnemen. Meestal kun je deze met een korting overnemen omdat diegene snel van zijn investering af wil en kun je daardoor direct bij het investeren dus al een beetje winst maken. Wil iemand zijn geld liever in een investering met een hogere rente stoppen, of zichzelf gewoon uitbetalen dan kan het zijn dat hij zijn investeringsdeel van bijvoorbeeld 10 euro voor 9.80 euro aanbiedt om het voor jou aantrekkelijker te maken om deze over te nemen. Voor jou is dit dan direct bij aanschaf al een winst van 0.20 cent.

Na een paar handmatige investeringen besloot ik om het automatisch investeren aan te zetten. Het voordeel hiervan is dat Mintos in staat is je ontvangen rente of aflossing direct opnieuw te investeren in een nieuwe lening. Hiermee voorkom je dat je geld stil staat en geen rendement oplevert indien je een aantal dagen geen tijd hebt om je account te checken ;). Wel heb ik wel een aantal eisen waar het automatisch investeren aan dient te voldoen, ik wil natuurlijk wel grip op de zaak houden:

  • Buyback guarantee
  • Lening grootte tussen de Є 1,- en Є 20,-
  • Maximale leningduur van 12 maanden
  • Tussen de 9.5% – 20% rente
  • Secundaire market: minimaal 2% korting
  • Loan originator rate van minimaal B+ of hoger.

Door te investeren met een Buyback guarantee voorkom ik dat ik mijn geld kwijt ben op het moment dat diegene die het geld leent niet meer betaald. De loan originator koopt in dit geval de lening van je terug en je ontvangt je inleg en de opgelopen rente. Het rentepercentage ligt daarom wel een stukje lager dan bij een lening zonder Buyback guarantee. Ik investeer zelf liever met een wat lager rentepercentage als dit betekend dat ik mijn geïnvesteerde geld niet kwijt ben zodra de betalingen niet meer voldaan kunnen worden. Dit geldt overigens niet wanneer de loan originator failliet gaat, dan ben je wel de volledige inzet kwijt. Echter komt dit nauwelijks voor en zie je daarentegen wel regelmatig dat leningen niet afbetaald worden.

Overzicht inleg en opbrengst Mintos

Sinds eind februari ben ik begonnen met investeren via Mintos. Zoals je hierboven kunt zien heb ik (nog) geen vast inleg patroon, op dit moment heb ik elke keer als ik iets over had besloten om dit te investeren. Momenteel ben ik van plan om dat tot eind december zo te houden en dan vanaf 2021 elke maand een vast bedrag in te gaan leggen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt? Ik ga het zien, er zijn nog genoeg posten waar eerst op afgelost dient te worden…

Ben jij nou ook van plan om te gaan beleggen bij Mintos? Door je via deze link aan te melden gun je mij een kleine bonus zonder dat jij hier iets op inlevert.

Investeer jij ook al bij Mintos en heb je aanmerkingen of tips op mijn aanpak? Laat het me weten via de reacties of mail naar stuiververmogen@gmail.com. Alvast bedankt 🙂

Gepubliceerd door Stuiver vermogen

Hoi! Onder de naam stuiver vermogen geef ik je graag een kijkje in hoe ik het qua financiën voor elkaar heb. Daarnaast probeer ik diverse financiële onderwerpen uit waar ik interesse heb. Ik houd van de tips en tricks, dus feedback is van harte welkom! Stuiver vermogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: