Spaardoelen stellen (& volgen!)

Een gat in mijn hand – geld over de balk smijten – het geld danst in de zak. Anders dan dit kan ik het niet omschrijven. Ik moest bij elke borrel en activiteit aanwezig zijn en over de nieuwste gadgets beschikken. Resultaat? Altijd een stuk maand over aan het einde van mijn geld. En die onverwachte rekeningen regelen we dan wel weer.. Het roer MOET om!  

Ondanks dat mijn ouders geweldige voorbeelden voor sparen en investeren zijn, en ik van mijn 14e tot 25e altijd een dubbele baan heb gehad werd er door mij eigenlijk niet echt  gespaard. Er ging maandelijks wel een vast bedrag van mijn inkomen naar mijn spaarpot, maar dit gebeurde meer omdat mijn ouders deze overboeking regelden dan dat het een vrijwillige keuze was. Toen ik op mezelf ging wonen stond er een stond er een bedrag voor de vaste lasten apart en verder ging alles op. Sparen? Voor de vakantie ja, maar verder niet.

Toen ik 2 jaar geleden de beschikking over mijn gespaarde geld kreeg (de rekening stond tot mijn 25e  vast) was ik blij met de ‘’gedwongen’’ overboekingen van mijn ouders naar deze rekening. Door 11 jaar lang elke maand een bedrag van 100-300 euro (bedrag ging met de leeftijd mee omhoog) over te boeken had ik een bedrag van ongeveer Є 25.000,- bij elkaar gespaard! Niet veel later kreeg ik de mogelijkheid om gezamenlijk te investeren in vastgoed begreep ik zelf ook dat dit de meest verstandige keuze voor mijn spaargeld was. Dat grote bedrag brandde namelijk in mijn hand om uitgegeven te worden, en zo zou ik het in stenen stoppen en hier maandelijks een vergoeding voor ontvangen. Je raad waarschijnlijk al dat die maandelijkse vergoeding niet in de spaarpot verdween..

Pas toen ik begin dit jaar in aanraking kwam met diverse financiële blogs kwam bij mij het besef, het roer MOET om. Ik heb een buffer en spaargeld nodig en moet mijn geld verstandiger gaan uitgeven.  De inkomsten en uitgaves werden onder elkaar gezet en ik ben alles in budgetten gaan verdelen.

Zodra het loon binnen komt wordt alles automatisch naar de verschillende spaarpotjes en rekeningen overgemaakt. Ik heb een budget om boodschappen van de te doen, te tanken en om af en toe wat voor mezelf te doen zonder overal nee op te moeten zeggen. Voor het stellen van doelen (spaarpotjes) heb ik als leidraad het stappenplan van Dave Ramsey genomen, de 7 stappen naar financiële vrijheid:

  1. Spaar voor een noodfonds van Є 1000,-
  2. Betaal je schulden af (behalve hypotheek)
  3. Spaar voor 3-6 maanden levensonderhoud
  4. Pensioen opbouwen (15%)
  5. Spaar voor de studie van je kinderen
  6. Betaal je huis vervroegd af
  7. Bouw verder vermogen en geef weg.
De doelen van Stuiver vermogen.

Op basis van dit stappenplan ben ik mijn doelen gaan stellen. Ik heb tot nu toe alleen punt 1 tot en met 3 als focus, daar ben ik de komende tijd nog wel even druk mee. Daarna zal ik me gaan richten op de overige punten. Inmiddels ben ik 6 maand verder en super trots op mezelf. Het 1e doel, de buffer, is behaald. Voor het 2e doel, schulden, heb ik inmiddels Є 4.200,- afbetaald. Dat is in totaal toch Є 5200,- in een half jaar, en dat voor iemand met een gat in zijn hand! Daarnaast is het ook nog gelukt om een klein beetje voor de vakantie weg te zetten.

Hopelijk kan ik de weg die ik het afgelopen jaar ben ingeslagen volhouden en uitbreidden. Ik ben benieuwd in hoeverre het afbetalen een wedstrijd kan gaan worden en binnen wat voor termijn ik deze schulden helemaal uit kan zwaaien. Met een half jaar zal ik hier een update geven van de doelen.

Hoe sta jij hiertegenover? Heb jij een soortgelijke situatie (gehad) en heb je een goede tactiek die het delen waard is? Laat je mening en/of tips achter in de reactie!

Stuiver vermogen

Gepubliceerd door Stuiver vermogen

Hoi! Onder de naam stuiver vermogen geef ik je graag een kijkje in hoe ik het qua financiën voor elkaar heb. Daarnaast probeer ik diverse financiële onderwerpen uit waar ik interesse heb. Ik houd van de tips en tricks, dus feedback is van harte welkom! Stuiver vermogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: